Home BiH Stravični detalji iz optužnice pomagačima Sanjinu Sefiću

Stravični detalji iz optužnice pomagačima Sanjinu Sefiću

SHARE

Saud Nišić, optužen da je nakon izvršenja krivičnog djela pomagao Sanjinu Sefiću, a koji je Golfom 6  u oktobru prošle godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, automobilom usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, u Kantonalnom sudu u Sarajevu izjasnio se danas da nije kriv. Ovu informaciju za Avaz.ba je potvrdio njegov advokat Omar Mehmedbašić, kazavši da je njegov klijent na izjašnjenje o krivici doveden iz pritvorske jedinice.

Stravični detalji

Kako Avaz.ba saznaje protiv Nišića je podignuta optužnica zbog otmice i iz tog razloga se nalazi u pritvoru, a koji mu je danas kao i njegovim saučesnicima Almiru Šeraku, Bajri Burekoviću, i Kenanu Gazibari produžen. Nišić je sa Šerakom, Burekovićem i  Gazibarom 14. decembra prošle godine kidnapirao Mirhada Šehića. Prema optužnici Šerak je tog dana pozvao Šehića u svoj stan, te ga prisilio da sa sebe skine odjeću i fotografirao ga s ciljem da Šehić prizna za koga prodaje drogu, govoreći mu kako zna da ima štekove droge. Nakon toga, Šerak je u svoj stan pozvao Nišića, Burekovića i Gazibaru. Nakon što su došla i ova trojica od Šehića su oteli mobilni telefon, 35 KM, te ga počeli udarati šakama po svim dijelovima tijela nanoseći mu povrede te i dalje insistirajući da prizna za koga radi. Potom su Šehića, protivno njegovoj volji, smjestili na zadnje sjedište Golfa 6 i maskirali ga stavivši mu na glavu kapuljaču od dukserice i deku, a tokom vožnje Nišić i Gazibara su ga udarali šakama u predjelu potiljka sve do dolaska do kuće Dine Đelkića koja se nalazi u ulici Branilaca Zlatišta, općina Centar. Tu su ga protupravno zatvorili i ograničili mu kretanje, tražeći i dalje od njega da kaže za koga prodaje drogu, te nastavili da ga psihički i fizički zlostavljaju tako što su ga naizmjenično udarali šakama, hokejaškim štapom i kablovima po raznim dijelovima tijela govoreći mu kako će ga objesiti kablom i da mu nema spasa. Šehić je zadobio višestruke povrede po čitavom tijelu.

Bijeg iz kuće

U jednom momentu Šehić je iskoristio nepažnju optuženih te zaključao vrata sobe u kojoj se nalazio, a zatim iskočio kroz prozor i otrčao do prve kuće gdje je zamolio ukućane da pozovu policiju. Inače, Nišić je i prije ovog policiji bio poznat po kriminalnim djelima. Krajem 2014. godine, Nišić je priveden nakon što je zapalio Audi A6, te sprat kuće uglednog sarajevskog privrednika Zorana Troboka u sarajevskom naselju Vraca, ali odmah nakon privođenja pušten na slobodu. Međutim, ono što ga je “proslavilo”, jeste slučaj iz 2012. godine. Saud Nišić je tada, zajedno sa E.S. u centru Sarajeva, u ulici Ferhadija, pokušao oteti torbu jednoj starijoj gospođi. Međutim, u tome su ga spriječili građani, koji su ga pretukli i predali policiji, a Saud Nišić se prilikom toga doslovno upišao i uneredio u gaće od straha i batina. Almir Šerak je, pak, brat Adnana Šeraka koji je presudom Kantonalnog sud u Sarajevu od 2009. godine  osuđen na 9,5 godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je u decembru 2008. pucao u kafiću Škorpion na Grbavici. Vrhovni sud FBiH je kasnije kaznu preinačio u 8,5 godina zatvora. Adnana Šerak je tokom boravka u KPZ-u Zenica usmrtio zatvorenika Dženana Džaku.