Home BiH Kome Gračanica ide na upravljanje : Banovićanima Ili Gračanlijama ?

Kome Gračanica ide na upravljanje : Banovićanima Ili Gračanlijama ?

SHARE

Nakon što je Predsjedništvo stranke SDA BiH uvelo Povjereništvo pojedinim općinama među kojima je i Općina Gračanica, imenovano je povjereništvo čiju dužnost vrši povjerenik  gosp. Senad Alić (OO SDA Sapna). U Općinskoj Organizaciji SDA Gračanica  formirano je Povjereništvo od ljudi koji su direktno učestvovali u procesu Lokalnih Izbora 2016-te god (predsjednik izbornog štaba, zamjenik predsjednika izbornog štaba, kandidat za načelnika Općine i članovi dosadašnjeg Izvršnog odbora). Navedene osobe kako smo već naveli učestvovali su u izbornom procesu, samim time direktno su  najodgovorniji za izborni rezultat na osnovu kojeg je i uvedeno Povjereništvo, što je apsurdno i nepojmljivo.  Navedenim činjenicama otvara se pitanje da li su isti imali cilj da naprave loš izborni rezultat, kao i da sa čela OO SDA Gračanica smijene u to vrijeme aktuelnog predsjenika, kao i članove pojedinih Mjesnih Odbora koji nisu dijelili isto mišljenje kao i oni, a Gračanlije da ne dobiju priliku da nakon 20 godina dobiju novog načelnika.  Bitno je napomenuti da je trenutnu postavu povjereništva postavio predsjednik Kantonalnog Odbora Mirsad Kukić.

U dosadašnjim aktivnostima pomenutog Povjereništva uočeni su vrlo ozbiljni propusti u radu Povjereništva i to suprtono statutu i aktima Stranke. Osim ozbiljnih promjena u strukturama Mjesnih Odbora zabilježena je i manipulacija sa članskim kartonima koji se djele podobnim, a u značajnom broju i osobama koji nisu članovi SDA. Tako su SDA pristupili te postali Povjerenici dojučerašnji članovi, (sekretar OO A-SDA, predsjednik OO DF-a), te mnogi drugi koji su podobni trenutnoj postavi Povjereništva.

Kako saznajemo Predsjedništvo SDA BiH je odredilo osobu da ove navode ispita i predloži eventualne mjere za rješenje ovog problema i uvođenje reda u rad povjereništva Opštinskog Odbora SDA na statutaran način, a do čega još nije došlo. Pomenuto Povjereništvo je izašlo iz okvira svog mandata i time vrše samovolju, koja bi mogla prouzrokovati ozbiljne negativne posljedice za Stranku SDA, a za koje će snositi odgovornost. Također bitno je naglasiti da je Povjereništvo svojim vanstatuarnim radom  izazvalo opšte nezadovoljstvo ostalog članstva OO SDA Gračanica.

 

Dobija se utisak da se sve radi u režiji Mirsada Kukića koji očekuje da će putem unutar stranačkih izbora u Gračanici i uz pomoć svojih “produženih ruku“ dobiti još jednu osobu koja će ga slijepo slušati, te još jednu lokalnu zajednicu kojom će vladati Banovićki klan. Tako nam ostaje pitanje da li će se pojedini likovi koji sebe, ničim izazvani, nazivaju Gračanlijama prodati za sitne vlastite interese, te tako dozvoliti da pojedinci sa drugih opština indirektno upravljaju i donose neke značajne odluke u Općini Gračanica.

U prilogu ovog članka objavljujemo i dopise koje su dostavljeni od strane Gradskog Odbora SDA Gračanica koji se zalažu za legitimne, jednake i po statutu pravilne unutar stranačke Izborne procese.

 

(g-portal.info)