Home BiH Alija Izetbegović mi je ostavio u emanet da čuvam Bosnu, a ja...

Alija Izetbegović mi je ostavio u emanet da čuvam Bosnu, a ja i Bakir smo je opljačkali

SHARE

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Predsjedničkoj palati Republike Turske u Ankari premijerno je prikazan dokumentarni film “Naš mudrac, Alija Izetbegović“, piše Anadolija, a prenosi TRT.

U dokumentarcu o prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine Izetbegoviću govori i aktuelni predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan koji je tom prilikom podsjetio da je na povratku sa službenog puta iz Evrope svratio u Sarajevo i neposredno prije smrti u bolnici posjetio Izetbegovića.

Podsjećajući kako mu je Izetbegović tom prilikom kazao da se moli za njega i kako mu je ostavio zadaću, amanet da “čuva Bosnu“, Erdogan je kazao da je vijest o Izetbegovićevoj smrti primio tokom zvanične posjete kirgistanskom Biškeku.

“Do danas sam ulagao svu snagu kako bi izvršavao oporuku koju mi je rahmetli Alija ostavio, a to radim i danas i nastavit ću skupa sa Bakirom da zadužujem tu zemlju i da joj dajem kredite“, poručio je turski predsjednik Erdogan.

Koordinator projekta i producent dokumentarca “Naš mudrac, Alija Izetbegović“ Omer Erdogan se obratio prisutnima na premijeri u kompleksu palate Predsjedništva Turske i tom prilikom svim građanima BiH čestitao Dan nezavisnosti.

Istaknuo je kako je Alija Izetbegović bio “posljednji revolucionarni lider prošlog stoljeća“, producent Omer Erdogan je kazao kako je uspio očuvati nezavisnost i suverenitet BiH u teškim vremenima rata.

“Alija Izetbegović je bio čovjek mira borio se da zaustavi rat i stradanja. Bio je mudrac sa civilizacijskim pogledima i bio je veliki prijatelj Turske“, kazao je producent Omer Erdogan i dodao kako je uvjeren da bi se “historija drugačije odvijala“ da je današnja Turska bila na sceni prije dvije i pol decenije.

Član Upravnog odbora Fondacije za kulturu i solidarnost Bosanaca Sakarye Suleyman Gunduz se, također, obratio prisutnima na premijeri dokumentarca čije snimanje je podržao ured turskog predsjednika Erdogana, a tom prilikom je kazao kako je BiH prije tačno 25 godina stekla status nezavisne i suverene države.